Koncertprogrammet byder på verdenspremierer og hyldede komponister og musikere fra hele verden
SPOR Festival 2024 præsenterer i dag en række koncert-oplevelser fra lyd – og tonekunstens verden, der kommer til Aarhus, når festivalen atter slår dørene op den 22.-26. maj. I sidste uge gjaldt det oplevelser fra forestillings- og performancekunstens verden, men i dag løftes sløret for de komponister, kuratorer og ensembler der bliver en del af programmet for SPOR Festival 2024. Og her er nok at glæde sig til.
Læs mere om alle offentliggørelser til SPOR Festival 2024 her.
Publikum kan se frem til nye værker af Bára Gísladóttir, Marta Śniady, Matthew Grouse, Matthias Kranebitter, Monika Szpyrka, Mette Nielsen, Kaj Duncan David og Mads Emil Dreyer, leveret af blandt andet Riot Ensemble, Duo van Vliet, percussionisten Lorenzo Colombo, men også den kinesisk-britiske rapper Jianbo og vokalisten Mui Zyu.
Alt i alt en lang række nyskabende og stærke koncertoplevelser, der på hver deres måde – og med vidt forskellige tematikker og udgangspunkter – viser, hvad og hvor lyd- og tonekunsten er i dag. Resten af programmet offentliggøres i løbet af de kommende uger.
Den islandske komponist Bára Gísladóttir nye værk The moon is an eye is a pond and so on and so forthbliver opført af britiske Riot Ensemble på SPOR 2024. Værket er en videre udforskning af hendes tidligere værk Animals of Your Pasture, der også var et samarbejde med ensemblet, og som blev nomineret til RPS Awards i 2021. I The moon is an eye is a pond and so on and so forth dykker hun ned i abstrakte verdener, hvor månens skær kan spejles fra en stillestående dam til et vågent øje, hvilket slører de gængse grænser mellem lytter og musik og inviterer til en rejse gennem et evigt reflekterende kosmos. Medlemmerne af Riot Ensemble er nogle af de mest fremtrædende europæiske solister inden for samtidsmusik, og sammen realiserer de en bred vifte af projekter indenfor den nye lyd- og tonekunst.
I værket Only birds know how to call the sun and they do it every morning har komponisten Kaj Duncan David ladet sig inspirere af tungetale i forskellige former; hos spædbørn, der endnu ikke har lært at tale, i bevidsthedstilstande, hvor talen får en ny og mystisk dimension, og den tungetale man kan finde hos kunstig intelligens, der kan tale, men endnu ikke forstår hvad den selv siger. Værket væver disse stadier sammen i en sci-fi lignende koncert, skabt i tæt samarbejde med den brasilianske forfatter og performer Maikon K. På scenen vil publikum opleve vocoder og talkbox, der skaber en kunstig sang et sted mellem fornuft og nonsens, mens et elektronisk lydbillede fremføres af Scenatet bestående af synthesizer, EWI, MIDI guitar og MIDI percussion.
Til SPOR Festival 2024 kan man også opleve den anerkendte Duo Van Vliet – de opfører hele tre verdenspremierer, en dansk premiere og spiller både på bratsch, harmonika, glasinstrumenter og elektroniske instrumenter i deres koncert, hvor også video og lysprojektioner er en del af oplevelsen. De fremfører verdenspremierer på værker af komponisterne Marta Śniady, Matthew Grouse og Matthias Kranebitter, og Danmarkspremiere på Unhelpful Thinking Styles, et stykke af Monika Szpyrka.
Den danske komponist Mette Nielsen står bag Månekoncert II, som er en installationskoncert i flere rum. Hvert rum repræsenterer et stadie i søvnen, og gennem en koncertoplevelse af strygere, sang og akkordeon, kommer publikum til at danne deres egen søvncyklus.
I værket Repeater, quietus arbejder komponisten Mads Emil Dreyer med at opfange og udsende lyd. Gennem mikrofoner og overfladetranducere, der er koblet op på instrumenterne, skabes en række gentagne, lukkede kredsløb, hvor det elektroniske er fuldstændig indlejret i det akustiske. Værket opføres af percussionisten Lorenzo Colombo.
Som resultatet af et open call for kuratorer, der deltog i Sounds Now Curating Diversity kurser afholdt ved både Onassis Stegi i Athen i 2021, Time of Music i Viitasaari i 2022 og Ultima i Oslo 2023 præsenterer SPOR i samarbejde med Ultima Oslo Contemporary Music Festival to kuraterede koncertoplevelser.
Den ene, kurateret af Nischal Khadka, er en musikalsk rejse gennem forskellige sange, historier og melodier fra forskellige områder i Nepal og Himalaye-regionerne. A Song of Woes, We Offer Steeps bliver en fængslende lydoplevelse af glæder, sorger, ritualer, festligheder, konflikter, migration og urbanisering, der vækker den nutidige nepalesiske og himalayanske oplevelse til live.
Den anden hylder mangfoldigheden og samhørigheden, når kunstnere med øst- og sydasiatisk baggrund sammen med danske kollegaer mødes på scenen. Værket Our Voices er kurateret af Cường Minh Bá Phạm og det sammenkobler det intense flow fra den kinesisk-vietnamesisk-britiske rapper Jianbo, de melodiske efterklange fra den kinesisk-britiske kunstner og vokalist Mui Zyu samt den teksturale improvisation fra musikerne Vincent Ruiz Yuen, Rasmus Kjær og Anders Vestergaard.
Der er i øjeblikket et begrænset antal Early Bird partout billetter i salg til 250,- kr. + gebyr, som man kan erhverve sig ved at skrive sig op til festivalens nyhedsbrev.